Monty - Cane Corso

O plemenu

Cane Corso je italské molossoidní plemeno. Již ve Starověkém Řecku to bylo známé plemeno nasazované v bitvách. Později došlo k přizpůsobení a stali se z nich buď lovci divokých prasat či hlídači.

Psi mají krátkou tvrdou srst, která bývá většinou černá, šedá, zlatá nebo žíhaná. Tělo je čtvercového rámce a těžké konstrukce, která je naopak velmi dobře osvalená. Lebku mají širokou, což je typické pro molossoidní plemena. Dorůstají výšky zhruba 58-68cm a váha se pohybuje v rozmezí 40-50kg u fen a 55-65kg u psů.

Jak bylo již zmíněno, toto plemeno je velmi dobrým hlídačem. Neútočí, pokud nemá důvod. V případě ohrožení rodiny, neváhá a nemilosrdně zakročí. S ostatními zvířaty v domácnosti nemá problém, jestliže byl s nimi jako štěně seznámen.

Co se týče péče, měli bychom dbát zvýšené pozornosti uším, protože toto plemeno má sklony k zánětu zvukovodů. Dále výchova a výcvik jsou nutné, jelikož nejde k němu přistupovat jako k ostatním plemenům. Jsou to tvrdohlaví psi, tudíž jsou vhodnější pro zkušenější chovatele.

černý pes modrý pes žíhaný pes zlatý pes