Heavy metal

O Heavy metalu

Pojem heavy metal lze chápat v několika významech:

Heavy metal se objevil během 60. a 70. let ve Velké Británii a Spojených státech. Původ má v hard rocku s přidáním prvků blues, vážné hudby a později punk rocku.

Slash

Charakteristické znaky

Heavy metal využívá charakteristické znaky hard rocku, působí však ještě o něco agresivněji. V Heavy metalové kapele by neměl chybět kytarista, baskytarista, bubeník a zpěvák. Často se také používají klávesové nástroje, jako jsou keyboardy nebo syntetizátory. Zvuk je většinou velmi zkreslený.

Kytary

Často se používají overdrive pedály a zkreslení na zesilovači pro vytvoření mohutného a agresivního zvuku. V metalových kapelách často bývají dva kytaristé. Ústředním motivem jsou zde kytarová sóla a riffy. Kytary mohou mít klasicky šest strun, ale časté jsou i kytary s osmi, devíti nebo dvanácti strunami. Můžeme se setkat s podladěnými kytarami.

Vokály

Vokály se v metalu nedostávají příliš do popředí a často jsou v konfliktu se zvukem kytar.

Baskytary

Zvuk baskytary umožňuje dosáhnout typického hutného zvuku a basová linka jde společně s elektrickými kytarami. Zvuk bývá často ostřejší a kovovější, často se také používají basy s pěti nebo šesti strunami.

Bicí

Bicí opět zhutňují zvuk a podtrhují zvuk kytar, bubnování bývá velmi rychlé. Soupravy bývají zdvojeny a jsou obohaceny o extra činely a kravské zvonce.